párkapcsolati tanácsadás és kapcsolat mediáció

Nő a tét

Nő a tét

3 felkavaró film a párkapcsolatokról

2017. október 20. - kereszturitothkriszta

 

Sok film boncolgatja a párkapcsolatok kialakulását, fejlődését, átalakulását, tönkretételét és felbomlását. A könnyed vígjátékoktól a szívet facsaró drámákig rendkívül széles a paletta.

Minden film ad egy esélyt arra a maga nyelvén, hogy az ott felbukkanó szituációkon, utalásokon, kérdéseken keresztül, hogy végig gondoljuk a saját párkapcsolatunkat.

Hogyan érzem magam? Elégedett vagyok az életemmel? Vajon mit tehetnék, hogy még jobb legyen a kapcsolatunk, hogy én és a társam jobban érezzük magunkat? Mit változtathatnék meg? Mit kell kérnem a társamtól ehhez?

Ezek azok a kérdések, amelyek megkerülhetetlenek egy őszinte párkapcsolat működtetésénél.

 

  1. Velem vagy nélküled (The Story of use) amerikai romantikus vígjáték 1999

velem_vagy.jpg

A műfaji besorolása szerint romantikus vígjáték, ám mint nagyon sok vígjátéknak ennek a történetnek is van egy mélyebb olvasata. Az egyik kedvenc képem a filmből, amikor a páron kívül mindkettőjük anyja és apja is ott ül a hitvesi ágyban. Ez az első pillantásra bizarr kép nagyon is valós szituációt jelenít meg. Természetesen nem ebben a konkrét formában, de tudomásul kell vennünk, hogy a párkapcsolatainkat többek közt nagyon erősen meghatározzák a kapott családi minták, a szüleink párkapcsolata.

  1. 5X2 francia romantikus dráma 2004

5x222.jpg

A film romantikus dráma, de ez senkit ne tévesszen meg. Egy nagyon különleges vonalvezetésű film, amely egy párkapcsolat történetének meghatározó eseményeit mutatja be. A találkozást és egymásba szeretést, az esküvőt, a gyermek születését, a kapcsolat megromlását és a válást. Miután a történéseket időrendben fordítva látjuk, a film végére válik világossá, hogy melyek voltak azok a kulcsmondatok vagy események, amelyeket másképp alakítva, vagy reagálva nem feltétlenül  válás lett volna a végkifejlet.

  1. Lavina (Turist) svéd-dán-norvég játékfilm 2014

lavina.jpg

Ez a film a három ajánlott közül a "legnehezebb". Idilli környezet, tökéletes család, megnyugtató jólét. Ezt a képet robbantja szét egy lavina. Volt kritikus, aki katasztrófa filmként emlegette, bár egyáltalán nem a szó szoros értelmében. Maga a váratlanul jött lavina senkit nem sebesít meg. Ám az a folyamat, amit elindít a családtagok között, annál inkább veszélyes. Nehéz kérdéseket boncolgat a kétórás alkotás: Vajon mennyire ismerjük a párunkat? Illetve, ami még ennél is nagyobb falat: Mennyire ismerjük önmagunkat?

(Képek: index.hu, mafab, outnow.ch)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noatet.blog.hu/api/trackback/id/tr313015780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.10.21. 12:45:18

Korcs szerelmek , Hullamtores

dr_justice 2017.10.21. 13:51:31

Blue valentine se maradjon ki

Mizantróp. 2017.10.22. 14:22:53

Egyikről sem hallottam soha.

Nick a banya 2017.10.23. 18:20:47

Nem olyan reg megneztuk a Lavinat, nagy csalodas volt.

Jerico 2017.10.24. 08:14:40

Ismeretlen filmek számomra.
süti beállítások módosítása