párkapcsolati tanácsadás és kapcsolat mediáció

Nő a tét

Nő a tét

Hogyan győzd meg a párod, hogy külső segítséget kérjetek a kapcsolatotok megmentéséhez?

2018. február 01. - kereszturitothkriszta

Neki már teljesen mindegy, hogy mi történik veletek? Nem törődik a párkapcsolatotokkal? Nem szeret?Nem feltétlenül. Az esetek nagy többségében egészen más okok állnak a háttérben, amikor valaki elzárkózik a párkapcsolati segítségtől.

bigstock-a-man-and-a-woman-on-a-pier-15649805.jpg

Sokszor nem könnyű felismerni azt, hogy a párkapcsolat eljutott egy olyan állapotba, ahonnan már nem tudtok tovább lépni.

Már mindent átrágtatok százszor. Minden barát és családtag elmondta a tanácsait. Még is minden maradt a régiben vagy éppen még rosszabbra fordultak a dolgaitok.

Valami más kell!

Melyek a leggyakoribb okok, ami miatt valaki elutasítja a külső segítséget:

  • Nem hisz a módszerben. (Nagyon sok módszer, nagyon sok segítő elérhető. Lelkészek, mediátorok, párkapcsolati szakemberek, pszichológusok. Mindenki megtalálhatja a számára elfogadható segítséget.)
  • Úgy gondolja, hogy felnőtt embereknek segítség nélkül kell megoldaniuk a problémáikat. (A hétköznapokban sok területen kérünk segítséget. Orvosi problémák, jogi kérdések, szerelési feladatok, tanácsadások, ügyintézés, szépségápolás stb. Ez teljesen természetes, hiszen általában mindenki csupán néhány területen mozog otthonosan.) 
  • Nem akar kínos helyzetbe kerülni egy idegen előtt. (A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy senki ne érezze kínosan magát. Cél, hogy egy biztonságos környezetet teremtsenek a beszélgetésekhez.)
  • Fél, hogy a tanácsadó őt fogja hibáztatni a kapcsolat megromlásáért. ( A párkapcsolati programoknál alapfeltétel, hogy a segítő a pártatlanságra törekszik.)
  • Túl sokba kerül. (Igen, a legtöbb esetben ezért fizetni kell. Érdemes végig gondolni, hogy mennyire fontos Nektek, hogy a kapcsolatotokban jól érezzétek magatokat. Mennyi olyan kiadásotok van, ami talán ennél kevésbé fontos? Szórakozás, utazások, extra használati tárgyak…)
  • Nem hiszi, hogy a valóban annyira rossz a helyzet. ( A cél egy olyan párkapcsolat, ahol mindketten jól érzitek magatokat, elfogadjátok és támogatjátok egymást, biztonságot nyújtotok egymásnak. Ha ez nincs így, akkor mindenképpen érdemes foglalkozni vele.)
  • Nem akarja kiteregetni a családi szennyest. (Minden párkapcsolatban vannak konfliktusok és nehéz szituációk, ezt a párkapcsolatokkal foglalkozók pontosan tudják. Az ülésen elhangzottakkal kapcsolatosan titoktartási kötelezettségük van.)
  • Aggódik, mert nem tudja pontosan, hogy mi fog történni az üléseken. (A honlapokon sok esetben találtok részletes leírást az ülések menetéről, az alkalmazott módszerekről. Telefonon vagy email-ben is tudtok információt kérni.)
  • Fél, hogy kitudódik a környezetében, hogy tanácsadásra jártok. (A szakembereknek titoktartási kötelezettségük van.)
  • Nincs idő rá. (Itt is azt a kérdést kell feltenni, hogy mennyire fontos a párkapcsolat minősége. Ha valóban fontos, akkor egészen biztosan tudtok időt szakítani rá. Reggeltől késő estig vannak lehetőségek, sőt több segítő hétvégén is fogad ügyfeleket.)

Ezek az aggodalmak mind érthetőek!

Hogyan győzheted meg a párod, hogy újra gondolja a véleményét?

1. Mindenképpen hallgasd végig, hogy milyen indokkal utasítja el a javaslatodat! Csak ezután reagálj az elmondottakra. Miközben beszél ne szakítsd félbe, ne vitatkozz vele.

2. Utalj rá korábban, hogy szeretnél majd vele erről a témáról beszélgetni. Így elkerülheted, hogy falhoz állítva érezze magát. Kutatások szerint mind a nők, mind a férfiak körében nagyon nyugtalanító a következő mondat: „Most a kapcsolatunkról szeretnék beszélni Veled!”

3. Amikor leültök beszélgetni mindenképp említsd meg azokat a területeket, amelyet erősségnek érzel a kapcsolatotokban. Hangsúlyozd, hogy nagyon fontos számodra a kapcsolatotok és nem szeretnéd, ha a gondjaitok erősödnének.

4. Említsd, hogy fontos beszélni azokról a dolgokról, amelyek miatt már nem érzed olyan jól magad a kapcsolatotokban. 

Ha kell biztosítsd arról, hogy tudod, mindketten megpróbáltatok javítani a helyzeten, de a próbálkozásaitok láthatóan nem hozták meg a várt eredményt.

5. Segítség lehet, ha felajánlod, hogy válasszon ő szakembert. Beszéljétek meg, hogy a párod számára ki lehet elfogadható. Milyen nemű, korú, végzettségű vagy tapasztalatú segítővel dolgozna szívesen. Elképzelhető, hogy nagyobb biztonságban fogja érezni magát egy olyan személy mellett, akit ő választhat ki. Természetesen fontos, hogy neked is szimpatikus legyen a választott segítő.

Fontos, hogy az első alkalommal sehol sem kell elköteleződnötök. Lehetőségetek van arra, hogy megbeszéljétek vállalható-e számotokra az adott párkapcsolat segítő folyamat és elfogadható-e a segítő személye.

Ha szőnyeg alá sepritek a problémákat egyre nehezebb lesz a helyzet. A "majd csak lesz valahogy" típusú hozzáállás kevés garanciát nyújt a pozitív változásokra.

Ezek után talán a társad is könnyebben ad esélyt egy első konzultációnak.

(Foto: Bigstock)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noatet.blog.hu/api/trackback/id/tr6913622936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása